Overslaan naar content

En dan zit je in het vliegtuig op weg naar je eerste werkdag bij ALD Zweden

Het is alweer drie jaar geleden dat ik de overstap maakte van Operationeel Directeur bij ALD Nederland naar CEO voor ALD Zweden. Met plezier denk ik terug aan die vlucht naar Zweden.

 Met een gevoel van trots, ik heb er zin in en met spanning zit ik 2 uur in het vliegtuig. Hoe gaat het zijn, hoe gaat het team reageren, welke uitdagingen kom je tegen, allemaal vragen die door mij heen gaan.

 Eerst even terug in de tijd, hoe komt het zo ver? Februari 2013 begon ik bij ALD Nederland als Operationeel Directeur. Mijn eerste directiefunctie nadat ik 13 jaar bij een andere leasemaatschappij had gewerkt. Binnen ALD krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Daar houd ik van: ik wil graag de ruimte hebben om iets te kunnen bouwen, jezelf laten zien en vooral iets blijvends achter te laten. Dat kan een goed functionerend team zijn, tevreden collega’s, tevreden klanten, nieuwe producten of diensten, een nieuw kantoor en ga zo maar door. Allemaal gelukt dankzij hard werken, teamwork en vooral de goede begeleiding van mijn twee “bazen” en mijn coach.  De begeleiding (lees: uitgedaagd worden om iedere keer net dat stapje extra te zetten waarvan je denkt dat het niet kan, uit je comfort zone stappen), coaching, open feedback en klank boarden heeft mij gebracht waar ik nu ben als persoon. Die ontwikkeling betekende ook risico’s nemen en fouten maken. Soms schat je een situatie verkeerd in. Heb je ineens de baas van je baas aan de telefoon……….. Dat mag en kan bij ALD zolang je de verantwoordelijkheid voor je fouten neemt en deze oplost.

 Fast forward naar zomer 2018. Half jaar evaluatie met je “baas”. Baas: “Frank, heb je wel eens nagedacht over een carrière in het buitenland”? Ik: Nou, toevallig vorige week met mijn vrouw over gehad en wij staan er open voor. Baas: ik denk dat je er klaar voor de volgende stap, ik ga in gesprek met het hoofdkantoor om te zien wat er mogelijk is.

 Winter 2018, het balletje gaat rollen en een concrete kans komt naar voren: CEO voor ALD Zweden. De begeleiding van ALD in de voorbereidingen was erg goed. Verhuizen naar het buitenland betekent veel praktische zaken regelen zoals een huis, school voor de kinderen en ga zo maar door.

 En voor dat je het weet zit je dus in het vliegtuig naar Zweden. Met een gevoel van trots en, heel eerlijk, ook zenuwachtig.

 Na drie jaar kan ik zeggen dat het een van de beste beslissingen in mijn leven is geweest. Wonen, werken en leven in een andere cultuur is een verrijking voor mijn gezin en mijzelf en super voor je persoonlijke ontwikkeling. Het daagt je uit, je leert anders naar zaken kijken en het vraagt veel aanpassingsvermogen.

 Moraal van het verhaal: binnen ALD is veel mogelijk als je er zelf voor gaat en open staat. Hard werken, veel verantwoordelijkheid, lol met je collega’s en een goede begeleiding van ALD hebben mij gebracht waar ik nu ben.

Consent choices